Drie Bergen Wijn

Wat is sabreren?

De eeuwenoude traditie van champagne sabreren (sableren) geeft kleur aan de geschiedenis én het heden, wanneer er een feestje te vieren valt. Maar wat is het eigenlijk?

Leren sabrerenLeren sablerenZelf sabreren
   
   

 

Top 5 meest bestelde champagnesabels!

meest verkochte champagnesabel Kellerman champagnesabelChampagnesabel Briquet Laguiole champagnesabel incl kistChampagnesabel Bronze, fles & geschenkdoos
Nummer 1Nummer 2Nummer 3Nummer 4Nummer 5

Bij het sabreren wordt de kurk en het bovenste deel van de champagnefles met een champagnesabel eraf geslagen. Met maar liefst een snelheid van 230 kilometer per uur vliegt de kruk van de fles. Als je het sabreren heel goed doet, kan de kurk wel tot 75 meter weg vliegen. Doorgaans ligt de kurk zo’n tien tot twintig meter verder. Wil je zien hoe dat eruit ziet? Kijk eens op ons You Tube kanaal of onder aan deze pagina.

I drink Champagne when I win, to celebrate....And I drink Champagne when I lose, to console myself.`

Napoleon Bonaparte

Napoleon dol op champagne!

 

 

Champagnesabel Briquet

 
    
    
 

Sabreren?

   

Sabreren is afgeleid van het Franse woord ‘sabre’. Dit betekent sabel. De geschiedenis van de traditie gaat ver terug. In de tijd van Napoleon ontstond de zogenoemde sabrage. Wanneer er een feestje te vieren valt, grijpt men graag terug op deze traditie. Men zegt altijd: ‘De kurk van een champagnefles knalt niet, maar wordt met een zachte zucht voorzichtig uit de hals gedraaid.’ Een meer spectaculaire manier van openen is dus het sabreren.Er bestaat overigens ook een broederschap genaamd ‘Confrérie du Sabre d’Or’. Met Franse wortels, maar tegenwoordig in verschillende landen vertegenwoordigd door ‘Ambassades’.

Champagnesabel kopen 
  

Veelgestelde vragen over sabreren

Kan de champagne nog wel gedronken worden na het sabreren?

Ja, natuurlijk. De champagne kan gewoon gedronken worden. 

Hoe zit het met glassplinters, komen die niet in de champagne? 

Bij een goede sabrage ontstaan geen splinters. Als er wel glassplinters ontstaan, worden ze weggeblazen door de druk in de fles die vrijkomt als de kurk en de hals met de sabel er wordt afgeslagen.

Gaat het wel eens mis?
In principe niet, mits je je aan de instructies houdt en je beschikt over het juiste gereedschap. Het komt wel eens voor bij beginnende sabreurs dat het niet helemaal goed gaat. Dit komt vaak door de temperatuur en/of de druk in de fles. Soms breekt een fles op een andere plek dat verwacht. Maar dit is altijd boven de ziel van de fles. Dat is ook de reden waarom de sabreur de fles met de duim in de ziel moet vasthouden.

Ga naar Champagnesabels
Kan iedereen sabreren?
Mits je goed geïnstrueerd bent door een deskundige, kan iedereen een fles champagne sabreren (sableren). Omdat de kurk ver weg kan schieten, is het zeker belangrijk te kijken waar je sabreert. Dus… houd je aan de regels en zorg voor het juiste gereedschap in de vorm van een goede champagnesabel.

Kun je ook binnen in een huis een fles met een sabel ontkurken?
Ja, ook binnen kun je een fles champagne sabreren mits je genoeg ruimte hebt voor de wegvliegende kurk en hals van de fles. Eventueel kun je tegen iets aan sabreren, bijvoorbeeld een gordijn. Persoonlijk geven we de voorkeur aan buiten.
champagne drinken na sabrage

Kun je alleen ‘echte’ champagne sabreren?
In principe zijn ook andere mousserende wijnen geschikt om de fles te ontkurken met een champagnesabel. Alleen de mousserende wijn uit de Champagne mag de naam champagne dragen. Wijnen die op dezelfde manier met de ‘méthode champenoise’ worden gemaakt, doen vaak niet onder qua smaak. Denk aan Spaanse cava of Duitse sekt en sommige Italiaanse prosecco. Het is wel belangrijk dat de druk goed is. Dit kan per fles mousserende wijn wel verschillen. Ook moet de opening van de fles een geschikte rand hebben.

Complete start-sets voor champagne sabreren vanaf € 62,50

We hebben al een uitstekende start-set bestaande uit: Champagnesabel & "Doe het zelf" instructie samen in een mooie geschenkdoos voor € 62,50! (inclusief verzenden en btw!)

 

Sabreersabel PanacheChampagnesabel AmsterdamChampagnesabel Utrecht
Sabreersabel Panache € 62,50Champagnesabel Amsterdam € 62,50Champagnesabel Utrecht € 62,50
 meer informatie of kopen  meer informatie of kopen  meer informatie of kopen

 

 

In grotere aantallen zijn deze champagnesabels te voorzien van een eigen "achtergrond" voor meer informatie: info@driebergenwijn.nl

 Champagnesabel kopen

Goed gereedschap & voorbereiding

Om van een sabrage van champagne een succes te maken is een goede voorbereiding en goed gereedschap van groot belang. Zorg voor de juiste temperatuur van de fles. Bovendien niet iedere fles is geschikt voor het sabreren. Welke bubbels zijn goed in te zetten om te sabreren? Natuurlijk champagnes of cava's, deze 2 sparkling wines hebben voldoende druk om goed te kunnen sabreren. Goede voorbereiding en gereedschap geeft bijna garantie voor succes!

Gratis "Doe het zelf"instructie 

Bij Drie Bergen Wijn ontvang je altijd een gratis instructieboekje waardoor je met deze tips en voorbereiding je eigen "Doe het zelf" sabrage succesvol kunt voorbereiden. En natuurlijk uitvoeren. We ontvangen hier lovende reacties op.

Gratis instructie champagne sabreren 
Gratis instructie champagne sabreren 

 

 

Top 5 meest bestelde champagnesabels!

meest verkochte champagnesabelKellerman champagnesabelChampagnesabel Briquet Laguiole champagnesabel incl kistChampagnesabel Bronze, fles & geschenkdoos
Nummer 1Nummer 2Nummer 3Nummer 4Nummer 5

 

Leren champagne sabreren onder begeleiding?

Liever toch onder begeleiding het champagne sabreren leren? Dat kan neem dan contact met ons op. Kijk alvast even naar het onderstaande filmpje. 16 studentes die na een instructie van ca 20 minuten voor het eerst gaan sabreren. Kijk je mee? 

 
16 studentes gaan voor het eerst champagne sabreren 

 Champagnesabel kopen

Wat gebeurd er als je het champagne saberen niet goed voorbereid?

Het onderstaande filmpje laat zien wat er kan gebeuren als je het sabreren niet goed voorbereid. Alle getoonde voorbeelden hadden eenvoudig voorkomen kunnen worden. Door goed voor te bereiden en de instructie te volgen geeft dit bijna altijd het goede resultaat. 

Champagne saberen: Bloopers

 
Bloopers: resultaat van geen goede voorbereiding & gereedschap!! 


Vragen? 

 Champagnesabel kopen

 

Open workshop sabreren 2018

Jaarlijks organiseren wij tijdens Chateau voor Buren een open workshop sabreren. In 2018 is dat op zondag 26 augustus. Voor € 30,- leren we je sabreren en mag je bij alle wijnstands wijnproeven, bovendien ontvang je als aandenken een mooi wijnglas van Chateau voor Buren 2018! Inschrijven kan door een mail te sturen naar info@driebergenwijn.nl of via het contactformulier 

  Wil je meer weten? Bel of App met Klaas  06 201 00 710

* bij bestellingen vanaf € 50,= euro en levering in Nederland. Anders verzendkosten € 3,99.