Drie Bergen Wijn

De geschiedenis

Een eeuwenoude traditie gaat vaak gepaard met een mooi verhaal. Dat geldt ook voor de geschiedenis van champagne sabreren. Een ding is zeker; zonder Napoleon was sabrage nooit tot kunst verheven.

 

Leren sabrerenLeren sablerenZelf sabreren

Het sabreren van champagne stamt uit de tijd van Napoleon (1769-1821). De keizer was klein van stuk, maar een groot champagneliefhebber. Voordat hij op pad ging, sloeg hij grote hoeveelheden champagne in. Samen met zijn officieren dronk Napoleon iedere dag graag een glas champagne op de overwinning, of als er verlies werd geleden. Ossenwagens vol champagne volgden destijds de legers.

Smolensk

In 1812 vertrok Napoleon met een leger van 650.000 soldaten naar Rusland. Napoleon was beledigd door tsaar Alexander. Deze tsaar weigerde namelijk om zijn zus aan Napoleon te schenken zodat hij met haar kon trouwen. In de plaats Smolensk gaan beide legers elkaar te lijf. Men zegt dat hier de eerste fles champagne is gesabreerd. Er gaan echter twee verhalen de ronde. Het eerste verhaal gaat dat tijdens een hevige strijd tegen Russische kozakken van het huurleger van de tsaar het sabreren is uitgevonden. Toen deze kozakken merkten dat ze aan de verliezende hand waren, besloten ze flessen champagne stuk te slaan met hun sabels. Ze sloegen de flessen echter niet stuk, maar openden ze.

Napoleon dol op champagne!

De Franse versie

De tweede, Franse, versie luidt dat de Franse cavaleristen bij de overwinning vierden door met een sabel een champagnefles te openen. De herinnering aan Napoleon leeft voort in de champagnesabels van het merk Claude Dozorme. De topline modellen zijn vernoemd naar Napoleons officieren Kellermann, Masséna en Lasalle.

Top 5 meest bestelde champagnesabels!

Champagnesabel PanacheKellerman champagnesabelChampagnesabel "Black beauty" Champagnesabel Briquet Champagnesabel Bronze, fles & geschenkdoos
nummer 1nummer 2Nummer 3Nummer 4nummer 5

Briquet sabel

De Franse cavaleristen verhieven binnen de cavalerie het sabreren tot kunst. Ze gebruikten het Franse Briquet sabel heel vaak om een fles te openen. Replica’s van zo’n Briquet sabel worden nu nog steeds gebruikt.

Een workshop: Leren sabreren cadeau geven?

Maak je keuze en schrijf je in:

1 Workshop champagne sabreren € 25,-

2 Workshop  champagne saberen & Wijnproeverij €30,-

Workshop champagne sabreren voor € 25     Workshop champagne sabreren

 

 

 Vragen?

Bel of app: 0620100710 (Klaas de Jong)

Contactformulier

info@driebergenwijn

 

 

 

* bij bestellingen vanaf € 50,= euro en levering in Nederland. Anders verzendkosten € 3,99.